MATERIAL
EN LITEN GUIDE // För att lära dig mer om trä, ytbehandlingar och andra material som dagligen används av möbelsnickare vid framställning av trämöbler är här en liten guide. Ibland kan det vara svårt att välja vilket träslag man gillar bäst, så ta din tid. Tänk på att naturmaterial kan skifta i färg och struktur. Men det är väl å andra sidan det som gör dem levande och underbara!
TRÄSLAG
ASK // Ljust gulvitt, hårt och vackert. Tacksamt att bearbeta, dock med en mörk kärna som avviker i färg (vilken sågas bort förutom då möbeln skall målas). Har en struktur i träet som vid pigmentering/målning framträder på ett tjusigt sätt. Fint att såpa, vitpigmentera och måla. Prisklass – medel.
BJÖRK // Ljust gulvitt, medelhårt och flammigt. Svårbearbetat med anledning av sin vresiga natur. Blir vackert flammigt och nästan gyllene vid oljning. Fint att såpa, vitpigmentera och olja. Prisklass – medel.
EK // Ljusbrunt, hårt och klassiskt. Stundtals svårbearbetat med anledning av märgstrålar (vilka blir som blåsor i träet) som går ut från stammens mitt. Ibland mycket ytved som skiljer sig i färg från det övriga (vilken sågas bort förutom då möbeln skall målas). Ett vackert trä använt på rätt sätt. Fint att olja, vitpigmentera och måla. Prisklass – dyr.
FURU // Ljusgult, mjukt och klassiskt. Väldoftande och enkelt att bearbeta. Kärnveden används till snickerier som utsätts för väder och vind med anledning av att den är beständig mot fukt (kärnan är mättad av kåda och hartser). Fint att använda till golv, fönster, dörrar och gammeldags snickerier. Fint att vitpigmentera, såpa och måla. Prisklass – billig.
BOK // Ljusrött, hårt och homogent. Enkelt att bearbeta med anledning av sin homogena uppbyggnad. Bra att använda till detaljer som skall böjas eller svarvas. Många offentliga inredningar under 80- och 90-talet var gjorda i bok, därav dess något ohippa status. Fint att olja och vitpigmentera. Prisklass – medel.
TEAK // Brunt, medelhårt och utomordentligt vackert. Svårbearbetat med anledning av dess innehåll av kiselsyra, dessutom svårt att limma. Mycket beständig mot väder och vind. Var otroligt populärt att använda inom möbeltillverkning under 1940 – 60-talet, detta med anledning av att stora mängder skog skövlades under andra världskriget och fanns att tillgå. Ett otroligt vackert träslag. Fint att olja. Prisklass – mycket dyr.
MAHOGNY // Rödbrunt, medelhårt och homogent. Tacksamt att bearbeta på grund utav dess homogenitet, de sämre sorterna av mahogny kan däremot vara vresiga och inte alls lika lättbearbetade. Luktar otroligt gott och vill man bevara doften länge är en låda i mahogny att rekommendera. Blir mycket vackert vid ytbehandling. Fint att olja och lackera. Prisklass – dyr.
OBSERVERA // Träslagen på bilderna ovan är ytbehandlade enligt följande: Ask – vitpigmenterad. Björk – vitpigmenterad. Ek – oljad. Furu – vitpigmenterad. Bok – vitpigmenterad. Teak – oljad. Mahogny – oljad.
SKIVMATERIAL
MDF // En förkortning för Medium Density Fibreboard. Brunaktigt skivmaterial tillverkat utav trädamm som tillsammans med lim pressas samman under hårt tryck. Mycket känslig för fukt och relativt porös (beroende på vilken kvalité man väljer), måste därför målas eller användas som kärnmaterial vid exempelvis fanering eller laminering. Finns även i en fuktfast variant som är mycket hårdare och kallas HDF. Även genomfärgade MDF-skivor i olika nyanser finns på marknaden, liknande egenskaper som HDF. Ger en mycket dammig miljö vid bearbetning. Prisklass – billig.
PLYWOOD // Tillverkas utav tunna faner (oftast svarvade faner) som limmas i olika riktningar för att skapa ett formstabilt och slitstarkt skivmaterial. Ovan- och undersidan är alltid limmade med faner i samma riktning, gör man inte detta kan skivan bli sned. Har historiskt använts inom flyg- och båtindustrin men har under senare år även blivit populärt i hemmiljöer, både som väggpaneler/luckor men även till möbler. Svårigheter att få ytbehandlingar jämna med anledning av att man använder sig av svarvade faner. Prisklass – medel.
SPÅNSKIVA // En tidigare variant av MDF som endast lämpar sig till kärnan vid fanering och laminering. Mycket porös och känslig mot fukt, storfavorit för stort svenskt möbelföretag från Småland. Används oftast vid husbyggen och då som s.k. golvspån. Prisklass – billig.
FANER & LAMINAT
FANER // Tunt skurna eller svarvade blad av massivträ, finns i alla träslag som det finns massivträ. Används i främsta fall för att fanera skivmaterial samt till att formpressa/skiktlimma detaljer till möbler. För att fanera stora ytor måste man limma ihop fanerbladen en och en och därefter pressa dem tillsammans med lim på ett skivmaterial. Tunna faner limmas företrädelsevis på ett skivmaterial som är av ungefär samma nyans. Vill man eventuellt slipa om en yta med tunt faner kan skivmaterialets färg lysa igenom – då kan det vara bra om de påminner om varandra. Vid formpressning används en mall som man limmar de tunna fanerbladen emot. Ju tunnare faneret är desto lättare är det att böja, och desto starkare blir det. Prisklass – medel.
LAMINAT // Ett slags mycket tunt skivmaterial som består av hårt pressat papper och en mycket slitstark yta utav fenolharts (ungefär att likställa med bakelit) och melamin. Köps på stora rullar och limmas på skivmaterial. Finns i en mängd olika färger och mönster och används främst till ytor där slitaget är stort. Det finns även genomfärgat laminat i ett fåtal kulörer som är lite tjockare än de klassiska laminaten. Prisklass – medel.
YTBEHANDLING
OLJA // Används främst till möbler som används inomhus, även om det finns oljor för utomhusbruk. Tränger in i träet och ger skydd mot fukt och smuts. Kräver underhåll i förhållande till användning, exempelvis behöver en yta som används ofta oljas 1-2 ggr per år för att behålla sin lyster. Olja gör att träet mörknar med åren vilket skapar en fin patina. Fördelar – vacker och naturlig. Nackdelar – kräver underhåll.
HÅRDVAXOLJA // Är en blandning av olja och vax, på så sätt att den både tränger in i träet samt lägger sig på ytan. Mycket slitstark och avvisande mot smuts och väta så som läsk, kaffe och vin. Enkel att applicera och kräver lite underhåll. Kan uppfattas som en mycket matt lack men varken spricker eller flagnar. Mörknar men inte på samma sätt som vanlig olja. Fördelar – enkel att använda och mycket tålig. Nackdelar – ger ett lite mindre naturligt utseende.
SÅPA // En gammaldags och helt naturlig ytbehandling baserad på sojafettsyror. Såpan ger träet en fet yta som bara blir mer och mer motståndskraftig ju fler gånger man såpar. Fungerar även som rengöring på trä och är mycket enkel att applicera. Ger träet en mycket naturlig karaktär. Fördelar – enkel att applicera och mycket naturlig. Nackdelar – kräver många behandlingar innan den ger god motståndskraft.
PIGMENT // Finns i många olika varianter och nyanser. Pigmenterade oljor, bets och lut är de vanligaste. Använder man bets, som tränger in i träet, måste detta lackeras med anledning av att pulvret i betsen annars färgar av sig. De pigmenterade oljorna tränger in på ett annorlunda sätt och färgar inte av sig. Lut används för att förhindra gulningsprocessen i trä, mycket vanligt att använda på golv kombinerat med att sedan såpa det. Används då man vill skapa ett annorlunda utseende på träet, t.ex. för att göra träet mörkare eller om man vill vitpigmentera och behålla träet ljust under en lång tid. Fördelar – kan skapa ett ålderdomligt uttryck snabbt. Nackdelar – en pigmenterad yta måste ofta slipas ned hårt för att man ska återfå det naturliga utseendet.
FÄRG // Finns i många olika varianter och oändligt många kulörer och appliceras för hand eller via sprutmålning. Kan skapa en mycket fin kontrast i kombination med trä som inte är målat. Handmålning ger ett varmare och mer naturligt intryck medan sprutmålning gör att intrycket blir mer industriellt eller plastigt. En handmålad yta är ofta lättare att bättra på om den skulle kantstötas eller skadas. Sprutmålade ytor är ofta mer känsliga för stötar och repor och mycket svåra att bättre på med anledning av att ytan är väldigt jämn från början. En målad yta blir aldrig hårdare än underlaget som det är målat på. Färg ger en mycket skyddande yta mot väta och smuts. Viss färg kan dock färga av sig på fuktiga trasor, eller dylikt, när man torkar av ytan. Om man vill ha en slät yta av färg bör man använda sig utav antingen ett skivmaterial (t.ex. mdf) eller ett homogent träslag (t.ex. bok). Vill man att träets struktur skall synas även när det är målat måste man använda sig utav antingen ask eller ek. Detta med anledning utav att strukturen i dessa träslag, på mikronivå, är gropiga vilket gör att färgen lägger sig på ett annorlunda sätt. Fördelar – ger träet en skyddande yta och handmålat trä går utmärkt att bättra på och måla om. Nackdelar – sprutmålade ytor är mycket känsliga för stötar och repor medan en handmålad yta kan vara svår att få till utan att färgen rinner eller samlas i droppar som stelnar.
LACK // Metod som används för att skydda trä då påfrestningarna av väta eller väder och vind är stora. Lägger sig ovanpå träet och skapar en nästan glaslik hård yta. Krävande att utföra men ger en tålig yta, dock känslig för repor. Svår att bättra på och få jämn om man inte sprutlackerar. Gör att träet gulnar med tiden och kan skapa ett fint djup. Fördelar – ger träet samma skyddande yta som färg och skapar ett fint djup. Nackdelar – kan vara svår att bättra på och ger träet ett mindre naturligt uttryck.
KLÄDSEL & SITSAR
SADELGJORD // Används i finare kvalité till möbelsitsar, då ofta sadelgjord tillverkad av linne, då man sitter direkt på sadelgjorden. Sadelgjord av lägre kvalité används i botten av soffor och fåtöljer och håller uppe kuddar eller dynor. Skapar ett mycket fint mönster och finns i ett antal nyanser där naturfärgad, vit och svart är de mest förekommande. Slitstarkt och håller mycket länge. Prisklass – medel.
SNÖREN // Finns i en mängd olika varianter och nyanser och används främst till sitsar på stolar. Pappers- och hampasnören är de vanligast förekommande. Flätas i ett antal olika mönster som är tidskrävande att göra men blir otroligt vackra. Prisklass – dyr.
SKINN // Narvläder från nötboskap som garvas vegetabiliskt. Luktar otroligt gott och är mycket skönt att sitta på och minst lika skönt att titta på. Finns i ett antal olika nyanser och används ofta som klädsel till soffor och stolssitsar. Är tyvärr känslig mot smuts och fett men samtidigt bidrar detta till att skapa en fin patina på skinnet. Prisklass – dyr.
BESLAG
KNOPPAR & HANDTAG // Finns i en mängd olika utföranden som trä, plast, rostfritt, mässing osv. Rätt knopp på rätt ställe kan vara pricken över i:et. Det finns även möjlighet till att inte ha varken knopp eller handtag och istället använda sig utav s.k. trycköppning, dvs du behöver endast trycka på luckan för att den ska öppna sig.
GÅNGJÄRN // Nya gångjärn är ofta bättre och mer justerbara än vad äldre är. Dock saknar de en del av den charm som gamla gångjärn och beslag har. Det finns dock ett antal varianter som förenar både gammalt och nytt.
LÅDBESLAG // Äldre möbler med lådor utan lådbeslag har en tendens att vilja kärva när det blir fuktigare i luften. Med lådbeslag undviker man detta och kan dessutom välja mellan ett antal funktioner så som mjuk stängning eller trycköppning. Vad som är charmigast eller bäst, med eller utan lådbeslag, får man själv välja.