image

Om

DSC_0173 (3)DSC_0450DSC_0448DSC_0093DSC_0445

 

 

 

 

 

 

 

 

Material:

Till de flesta möbler behöver man oftast bara trä, lim och ibland några skruvar. Processen fram till en färdig möbel kräver speciella maskiner, stor kunskap och känsliga händer. För att nå ett fint resultat krävs det att man väljer rätt trä till rätt möbel. För att lyckas med detta måste man ta hänsyn till träets olika egenskaper och välja ett utseende som passar med vilket uttryck man vill åt. Till min kollektion har jag valt att använda mig utav träslag som finns ute i våra skogar. Ask, björk och ek – tre träslag med varierande utseende, egenskaper, doft och känsla. Alla väldigt vackra.

 

För att skydda träet och ge det karaktär använder man sig utav olika ytbehandlingsmetoder. Att olja, hårdvaxolja eller såpa är några exempel på metoder jag använder mig utav. Samtliga är snälla både mot miljön och mot träet och bidrar till ett varierat utseende. Om man inte vill att träet gulnar eller mörknar är ett vitt pigment att föredra, vilket förhindrar denna process.

För att skapa kontraster till trä är det fint att använda sig utav andra material. Skinn, sadelgjord, hampasnöre, sten/betong och metall är exempel på några sådana material. Alla nämnda material har samma åldrande egenskaper som trä – detta med anledning av att samtliga är naturmaterial.